Φίλτρα Close Filters
Δείτε τα αποτελέσματα Show results
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
(C)ART&LIFE 2020
A
Διάφορα

Διάλεξη της Δήμητρας Σφενδόνης-Μέντζου "Tί είναι ο χρόνος; Αριστοτέλης και Prigogine"

Αυτή η εκδήλωση δεν είναι πλέον ενεργή

Διάλεξη της Δήμητρας Σφενδόνης-Μέντζου "Tί είναι ο χρόνος; Αριστοτέλης και Prigogine"

0.0
Περιγραφή
Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το διεπιστημονικό κέντρο αριστοτελικών μελετών ΑΠΘ και στο πλαίσιο του Β΄ Κύκλου Διαλέξεων για τον Αριστοτέλη οργανώνουν την διάλεξη "Tί είναι ο χρόνος; Αριστοτέλης και Prigogine" με ομιλήτρια τη Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου.

Τί είναι ο χρόνος; Ποια είναι η φύση του; Αυτό που αντιλαμβανόμαστε ως ροή του χρόνου έχει μία αντικειμενική extra mentem πραγματικότητα, ή πρόκειται για ένα απλό προϊόν της συνείδησής μας και, κατά συνέπεια, για μία ψευδαίσθηση, όπως παρατήρησε κάποτε ο Einstein; Αυτό είναι ένα από τα θεμελιώδη ερωτήματα που έχει απασχολήσει τους επιστήμονες ιδιαίτερα κατά τους τέσσερις τελευταίους αιώνες, αλλά και τους φιλοσόφους ήδη από την εποχή των προσωκρατικών φιλοσόφων. Ο Αριστοτέλης, ωστόσο, είναι ο πρώτος που διαμόρφωσε μία συστηματική θεωρία για τον χρόνο.

Στο IV βιβλίο των Φυσικῶν έθεσε το ερώτημα για την πραγματικότητα και τη φύση του χρόνου: "Πότερον τῶν ὄντων ἐστὶν ἤ τῶν μὴ ὄντων, εἶτα τίς ἡ φύσις αὐτοῦ;". (Φυσ. 217b33), και η απάντησή του είναι η εξής: ο χρόνος αποτελεί μία φυσική πραγματικότητα, η οποία είναι συνυφασμένη με την κίνηση, την αλλαγή, τη γένεση και φθορά, με μια λέξη με το γίγνεσθαι της φύσης: "… οὐκ ἔστιν ἄνευ κινήσεως καὶ μεταβολῆς χρόνος" (Φυσ. 219a1). Καταλήγει, έτσι, στον περίφημο ορισμό του χρόνου: "τοῦτο γάρ ἐστιν ὁ χρόνος, ἀριθμὸς κινήσεως κατὰ τὸ πρότερον καὶ ὕστερον" (Φυσ. 219b2-3), ο οποίος γίνεται, όπως θα επιχειρήσω να δείξω, πρόδρομος της περίφημης θεωρίας του "βέλους του χρόνου" του νομπελίστα φυσικοχημικού επιστήμονα Ilya Prigogine, ως αποτέλεσμα των ερευνών του στη Θερμοδυναμική και ειδικότερα στα συστήματα μακράν της ισορροπίας. 

Δείτε που παίζεται (0)

Φωτογραφίες & Βίντεο (1)

Εισιτήρια

Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου.

Σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρόμοιες Εκδηλώσεις
Arrow Right Arrow Right
filters Φίλτρα
Close slideshow
Επικοινωνία Θέσεις Εργασίας Όροι χρήσης
©ART&LIFE 2023
art&life logo