Περιγραφή
Αρχίζουν την Τρίτη 10 Ιουλίου τα παραμύθια της Νερομάνας που γίνονται στην Κρήνη και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσάτιδας για τρίτη χρονιά.
Παραμυθάδες, συγγραφείς, ηθοποιοί, μουσικοί, γιαγιάδες και παππούδες αφηγούνται παραμύθια και διηγούνται ιστορίες σε παιδιά και μεγάλους στη ρεματιά της Νερομάνας, σε ξωκλήσια, αγρούς, γραφικά μονοπάτια, γειτονιές, πλατείες και τόπους ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς και ιστορίας.
Η ανάδειξη της διαχρονικότητας των παραδοσιακών παραμυθιών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και τον κόσμο, η γνωριμία και προσέγγιση των νεότερων με τη ζωή και τις εμπειρίες προηγούμενων γενεών, αλλά και η επαφή με τη φύση και την ιστορία της περιοχής είναι οι βασικοί στόχοι αυτών των συναντήσεων.
Αφορμή για να θυμηθούν οι επισκέπτες, να συζητήσουν και να αφηγηθούν ιστορίες από τα παλιότερα χρόνια στο χωριό.
Το φεστιβάλ διοργανώνεται από το Πολύεδρο -γράμματα τέχνες
Οργανωτική επιτροπή: Όλγα Νικολοπούλου, Μαίρη Σιδηρά, Αρετή Σπαγαδώρου, Δέσποινα Χριστάκου.
Εθελοντική ομάδα:
Όλγα Δημητρακοπούλου, Βάσω Δριμάλα, Χαρά Δριμάλα, Λητώ- Ηλιάννα Καπέλλα, Γιάννης Σκόνδρας, Έλενα Σουβαλιώτη, Πατρούλα Σπαγαδώρου, Λένα Τσουραμάνη.
Συμμετέχουν:
• Λέσχη Ανάγνωσης Κρήνης
• Εκπολιτιστικός σύλλογος Πετρωτού «Η Ενότητα»
• Σύλλογος Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος της περιοχής του Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας
Αναλυτικά το πρόγραμμα:
Τρίτη 10 Ιουλίου στις 18:30
Ντελάληδες μας παρασύρουν σε μια ξέφρενη γιορτή, Ανοίγουμε το δρόμο για τα παραμύθια
και στολίζουμε την οδό Νερομάνας.
Εργαστήρι για παιδιά στις 19:00: φτιάχνουμε σκιάχτρα για τα περιβόλια και Θεατρικό παιχνίδι στις 19:00 με τη συγγραφέα- εμψυχώτρια Άννα Δενδρινού. Στο σπίτι με την καμάρα, Κρήνης και Μικράς Ασίας.
Αφηγήσεις στις 20:30 με τις: Άννα Δενδρινού, Ευανθία Κουτσούκου, Μαίρη Σιδηρά, Αλέκα Ράπτη. Στη Ρεματιά της Νερομάνας.
Τετάρτη 11 Ιουλίου στις 19:00 στην οδό Νερομάνας.
Δημιουργική Γραφή, φτιάχνουμε τα δικά μας παραμύθια με την Αντιγόνη Βουτσινά
Εργαστήρι: Ζωγραφική - κατασκευές.
Τιμητική εκδήλωση στις 20:30 για τον συγγραφέα – ερευνητή Νίκο Παναγιωτακόπουλο στον περίβολο της εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου
(συγγραφέα των βιβλίων «Κρήνη, το παλιό Βελίζι», «Σαραβάλι» κά.)
Θα μιλήσουν: Ο Αντιδήμαρχος Αχιλλέας Γεωργακόπουλος, ο Πατήρ Ανδρέας Μπακαλάρος, Ο πρόεδρος Φιλοδασικού Σαραβαλίου Γιάννης Ντόντορος και η εκπαιδευτικός Αρετή Σπαγαδώρου.
Αυθόρμητες αφηγήσεις από τη ζωή του χωριού. Θα συνοδεύει με την φυσαρμόνικα ο Κυριάκος Ανδρεαδάκης.
Πέμπτη 12 Ιουλίου, στις 19:00 μ.μ. στο κάστρο Σαραβαλίου
Aφήγηση ευτράπελων ιστοριών από την συγγραφέα Άννα Δενδρινού. Αργότερα θα πραγματοποιηθεί, με αφηγητή τον Γιώργο Ευγενικό, παράσταση για παιδιά σε δύο μέρη (Παραμύθια και origami).
Το πρώτο μέρος θα είναι παραμύθια με ήρωες σοφούς ανθρώπους μικρά ζωάκια που ταξιδεύουν στην θάλασσα στον ουρανό….. To χρυσό τριαντάφυλλο θα το μυρίσει η πριγκίπισσα; Το χάρτινο καράβι θα γλιτώσει από την κόψη του ψαλιδιού; O μπαμπουίνος θα απονείμει δικαιοσύνη;
Το δεύτερο μέρος θα είναι εργαστήρι Οrigami. Τα παιδιά με αφορμή τις ιστορίες θα δημιουργήσουν από χαρτί ήρωες των παραμυθιών. To οριγκάμι είναι η τεχνική διπλώματος του χαρτιού, χωρίς την χρήση κόλλας ή ψαλιδιού, για την δημιουργία διάφορων σχημάτων. Μια πανάρχαια γιαπωνέζικη τεχνική που η ιστορία της είναι περίπου τόσο παλιά όσο η ιστορία του χαρτιού.
Θα συνοδεύουν οι μουσικοί: Σάκης Μπονέλης κιθάρα και Νίκος Φορλίδας κρουστά.
Παρασκευή 13 Ιουλίου στις 19:00 στην Αγία Παρασκευή στην Κρήνη
Εργαστήρι: πλάθουμε με πηλό
Αφήγηση: Ιστορίες σοφίας που ισορροπούν σε μια κλωστή
Ο Γιώργος Ευγενικός θα αφηγηθεί ιστορίες από τη λαϊκή παράδοση που η αλήθεια τους και ο χρόνος μετέτρεψαν σε σοφία… άραγε θα βρούμε στα μονοπάτια της σοφίας τις δικές μας απαντήσεις. Μια ματιά είναι αρκετή για να αναγνωρίσεις τον έρωτα ή μήπως δύο;
Θα φτάσουμε επιτέλους ή θα ισορροπήσουμε σε μια κλωστή;
Ποια είναι η σοφία όλου του κόσμου;
Θα συνοδεύουν οι μουσικοί: Σάκης Μπονέλης κιθάρα και Νίκος Φορλίδας κρουστά
Σάββατο 14 Ιουλίου
Σεμινάριο Αφήγησης με τον Γιώργο Ευγενικό
10:00 - 13:30 στο Πολύεδρο.
Εισαγωγή στην τέχνη της αφήγησης /έσω του προφορικού λόγου.
Με ασκήσεις και παιχνίδια, χρησιμοποιώντας ως πρωταρχικό υλικό βιωματικές αφηγήσεις, αλλά και παραμύθια, θρύλους, ευτράπελες ιστορίες κ.λπ., θα γνωρίσουμε τις βασικές αρχές της Αφηγηματικής Τέχνης και θα εξερευνήσουμε τα μονοπάτια της μνημονικής.
Εργαστήρι Ζωγραφικής στις 19:00 στην πλατεία της Κρήνης
Αφηγήσεις: Μικρές ιστορίες από τους: Άννα Δενδρινού, Γιώργο Ευγενικό, Ανθή Θάνου στις 21:00 -21:30 στο θεατράκι της Κρήνης.
Συναυλία των encardia στις 21:30 στο θεατράκι της Κρήνης.
Ένα ελληνικό συγκρότημα που εμπνέεται, δημιουργεί και παρουσιάζει μουσικές και τραγούδια μέσα από την πλούσια μουσική παράδοση της Κάτω Ιταλίας.
Είσοδος για την συναυλία 12€
Δεν υπάρχουν σχόλια