Φίλτρα Close Filters
Δείτε τα αποτελέσματα Show results
ΚΕΡΚΥΡΑ
(C)ART&LIFE 2020
A
Διάφορα

Αρχαιολογικό Μουσείο Κέρκυρας

Ημερομηνίες
Κατηγορίες

Αρχαιολογικό Μουσείο Κέρκυρας

0.0
Περιγραφή
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Κέρκυρας στεγάζεται από το 1967 σε ένα διώροφο μοντερνιστικό κτήριο στην περιοχή της Γαρίτσας, κτήριο το οποίο ανακαινίστηκε και εκσυγχρονίστηκε κατά το διάστημα 2012-2016.

Το Μουσείο φιλοξενεί αρχαιότητες από την αρχαία πόλη της Κέρκυρας και το υπόλοιπο νησί. Εκτίθενται 1600 αντικείμενα που καλύπτουν την ιστορία του νησιού από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι την ύστερη αρχαιότητα, μεταξύ των οποίων σημαντικά έργα τέχνης καθώς και αντικείμενα καθημερινής χρήσης.

Αναλυτικότερα: 
Στο ισόγειο εκτίθενται αρχαιολογικά ευρήματα από την Παλαιολιθική εποχή έως και την εποχή του Χαλκού καθώς και ευρήματα που παραπέμπουν στο ιστορικό της ίδρυσης της αρχαίας πόλης (τέλη του 8ου αι. π.Χ.)  κατά την περίοδο του αποικισμού καθώς και στις σχέσεις της με τις άλλες ισχυρές ελληνικές πόλεις της περιόδου.

Στον όροφο, παρουσιάζεται, μέσω των εκθεμάτων, η ιστορική πορεία της Κέρκυρας από τον 7ο π.Χ. έως τον 4ο μ.Χ. αι. Βασικοί σταθμοί σε αυτή την πορεία υπήρξαν: η ακμή της πόλης κατά τους αρχαϊκούς - κλασικούς χρόνους χάρη στην εμπορική της δραστηριότητα, η καμπή της στα τέλη του 5ου αι. π.Χ. ως συνέπεια του Πελοποννησιακού πολέμου, οι αλλεπάλληλες διεκδικήσεις του νησιού από διάφορους ηγεμόνες κατά την ταραγμένη ελληνιστική περίοδο, η υποταγή στους Ρωμαίους το 229 π.Χ., η πρόσκαιρη ανάκαμψη υπό τη ρωμαϊκή προστασία κατά τους πρώτους αιώνες μ.Χ.

Εκτίθενται  ευρήματα από την αγορά, τα λιμάνια, τα ιερά, τις ιδιωτικές κατοικίες, τα εργαστήρια και το νεκροταφείο της αρχαίας Κέρκυρας, καθώς επίσης και κάποια εκθέματα από άλλες θέσεις του νησιού, όπως η Κασσιώπη, η Αχαράβη, ο Αλμυρός, ο Αφιώνας και η Ρόδα. Ξεχωριστή θέση κατέχει το μνημειώδες πώρινο αέτωμα από τον αρχαϊκό ναό της Αρτέμιδος που είναι ο αρχαιότερος γνωστός ναός κτισμένος εξ' ολοκλήρου από λίθο (περ. 580 πΧ). Εικονίζεται η Γοργώ να τρέχει (στάση "εν γούνασι") περιβαλλόμενη από τα παιδιά της Πήγασο και Χρυσάορα που ξεπήδησαν από το αίμα της μετά την σφαγή της από τον Περσέα.  Το αέτωμα αυτό είναι το παλαιότερο σωζόμενο λίθινο αέτωμα της αρχαιοελληνικής γλυπτικής. 

Αλλα σημαντικά εκθέματα είναι επιτύμβια μνημεία της ίδιας περιόδου, όπως ο "Λέων του Μενεκράτους", και δύο σημαντικά επιγραφικά μνημεία: η στήλη του Αρνιάδα και το κιονόκρανο του Ξεμβάρους. 

Η προσέλευση των επισκεπτών επιτρέπεται έως και είκοσι λεπτά πριν τη λήξη του ωραρίου.

Κλειστά: 1 Ιανουαρίου, 25 Μαρτίου, Κυριακή του Πάσχα Ορθοδόξων, 1 Μαΐου, 25 και 26 Δεκεμβρίου

Ημέρες αργίας κατά τις οποίες τα Μουσεία λειτουργούν κανονικά:
6 Ιανουαρίου, Καθαρή Δευτέρα, Δευτέρα του Πάσχα Ορθοδόξων, Αγίου Πνεύματος, 15 Αυγούστου, 28 Οκτωβρίου

Ανακοίνωση: ανοικτό μόνο το ισόγειο.

Δείτε που παίζεται (1)

Φωτογραφίες & Βίντεο (1)
Πρόγραμμα (1)
1 Χώρος στην περιοχή ΚΕΡΚΥΡΑ
Δευτέρα 08:00 - 20:00
Τετάρτη 08:00 - 20:00
Πέμπτη 08:00 - 20:00
Παρασκευή 08:00 - 20:00
Σάββατο 08:00 - 20:00
Κυριακή 08:00 - 20:00

Εισιτήρια

Ολόκληρο: 6€
Μειωμένο: 3€
Από 1η Νοεμβρίου έως 31η Μαρτίου η μειωμένη τιμή του μεμονωμένου εισιτηρίου ισχύει για όλους τους επισκέπτες ανεξαιρέτως. 

Ενιαίο εισιτήριο: 17€
Το ενιαίο εισιτήριο έχει διάρκεια ισχύος 3 ημερών
Ισχύει για: Νέο Φρούριο, Μουσείο Παλαιόπολης (Mon Repos), Αρχαιολογικό Μουσείο Κέρκυρας, Μουσείο Αντιβουνιώτισσας, Παλαιό Φρούριο, Μουσείο Ασιατικής Τέχνης.

Σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρόμοιες Εκδηλώσεις
Arrow Right Arrow Right
filters Φίλτρα
Close slideshow
Επικοινωνία Θέσεις Εργασίας Όροι χρήσης - ΠΠΠΔ
©ART&LIFE 2024
art&life logo