Περιγραφή
Το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης της Κέρκυρας στεγάζεται στα Ανάκτορα των Αρχαγγέλου Μιχαήλ και Αγίου Γεωργίου (Παλαιά Ανάκτορα), ένα νεοκλασικό κτίριο από πωρόλιθο Μάλτας που κτίστηκε κατά την περίοδο 1818-1823 ενώ δηλαδή η Κέρκυρα τελούσε υπο βρετανική κατοχή.
Είναι το μόνο ελληνικό μουσείο που οι συλλογές του αφορούν αποκλειστικά την τέχνη και τις αρχαιότητες της Άπω Ανατολής και της Ινδίας. Ξεκινώντας το 1928 ως Μουσείο Σινοϊαπωνικής Τέχνης (μετά από τη δωρεά της σινοϊαπωνικής συλλογής του Γρηγορίου Μάνου), η συλλογή του εμπλουτίστηκε από ιδιωτικές συλλογές και δωρεές μεμονωμένων αντικειμένων φθάνοντας να φιλοξενεί περίπου 15.000 αντικείμενα ασιατικής τέχνης. Μετονομάστηκε σε Μουσείο Ασιατικής Τέχνης μετά τον εμπλουτισμό της συλλογής με 400 έργα από Ινδία, Πακιστάν, Θιβέτ, Σιάμ και Νοτιανατολική Ασία, που αποτελούσαν την δωρεά Νικολάου Χατζηβασιλείου (1973).
Το Μουσείο χαίρει παγκόσμιας αναγνώρισης και πολλές φορές σπάνια αντικείμενα των συλλογών του εκτίθενται σε διεθνείς εκθέσεις, όπως στο "Tokyo Metropolitan Edo – Tokyo Museum" το καλοκαίρι του 2009.
Στο Μουσείο φιλοξενούνται οι εξής συλλογές:
Η Κινέζικη συλλογή με περίπου 3.500 αντικείμενα που προέρχονται από τις συλλογές Γ. Μάνου και Χ. Χιωτάκη. Περιλαμβάνονται έργα κεραμικής, πορσελάνες, ορειχάλκινα έργα, γλυπτά, περίκλειστα σμάλτα, αντικείμενα από λάκα και ελεφαντόδοντο, μικροτεχνία, ενδύματα, κοσμήματα και νομίσματα.
Η Συλλογή ιαπωνικής τέχνης με περίπου 6.200 αντικείμενα κυρίως από τις δωρεές Γρ. Μάνου και Ν. Χατζηβασιλείου. Καλύπτει όλες τις περιόδους της ιαπωνικής τέχνης και περιλαμβάνει και σύγχρονα έργα τέχνης, όπως παραδοσιακά κατασκευασμένα κεραμικά από διάσημους καλλιτέχνες. Στη συλλογή περιλαμβάνονται και ιδιαιτέρως σπάνια έργα όπως ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα ζωγραφικά έργα του Sharaku καθώς και αντίγραφο των παραβάν της σχολής Κανό που κοσμούσαν το Κάστρο Nijo.
Η Συλλογή τέχνης της ΝΑ Ασίας (στη Δυτική πτέρυγα του πρώτου ορόφου του Μουσείου), με έργα από τη συλλογή Χατζηβασιλείου που προέρχονται από την Ινδία, την Γκαντάρα, το Σιάμ, την Καμπότζη, το Νεπάλ και το Θιβέτ. Τα εκθέματα είναι κυρίως θρησκευτικού χαρακτήρα (θρησκευτικά ειδώλια, ζωγραφισμένα τελετουργικά λάβαρα).
Η συλλογή τέχνης των ομάδων της Κεντρικής Ασίας (στη δυτική πτέρυγα του δεύτερου ορόφου του Μουσείου) με 200 περίπου αντικείμενα του 19ου αι. από την συλλογή Ιάσωνα Ντειτον-Σαρτζετάκη.
Ημέρες Αργίας
1 Ιανουαρίου: κλειστό
25 Μαρτίου: κλειστό
1 Μαΐου: κλειστό
Κυριακή του Πάσχα: κλειστό
Χριστούγεννα, 25 Δεκεμβρίου: κλειστό
26 Δεκεμβρίου: κλειστό
Μεγάλη Παρασκευή: 12{00 - 17:00
Μεγάλο Σάββατο: 08:30 - 15:30
Ημέρες Ελευθέρας Εισόδου
6 Μαρτίου - Μνήμη Μελίνας Μερκούρη
Τελευταίο Σαββατοκύριακο Σεπτεμβρίου εκάστου έτους (Διήμερο Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς)
18 Απριλίου - Διεθνής Ημέρα Μνημείων
18 Μαΐου - Διεθνής Ημέρα Μουσείων
Η πρώτη Κυριακή κάθε μήνα από 1η Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου εκάστου έτους.
28η Οκτωβρίου - Εθνική Εορτή