Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Ο Ηλίας Ρούσκας γεννήθηκε και έζησε πολλά χρόνια στο Παρίσι. Ζωγράφος του πνεύματος και της ψυχής, έφυγε νωρίς από τη ζωή, στα τριάντα δύο του χρόνια, εξ αιτίας ενός αυτοκινητιστικού δυστυχήματος. Το έργο του, διακρίνεται για την υψηλή του ωριμότητα και αναγνωρίστηκε π.χ. από τον Διευθυντή κύριο Charpin και τους καθηγητές, του πανεπιστημίου Saint Etienne, κατά την εποχή που στο Γαλλικό Ινστιντούτο Θεσσαλονίκης λειτουργούσε τμήμα Καλών Τεχνών.
Μ’έναν ιδιαίτερα ευαίσθητο και ερωτικό τρόπο, τολμάει ν’αφαιρέσει τα χαρακτηριστικά του προσώπου για να μας κάνει να βρούμε το αίνιγμα στο μήνυμά του, να αγγίξουμε μια συγκεκριμένη ιδέα της τελειότητας μέσα από την ισορροπία των υπάρξεων που αποτυπώνει στους πίνακές του.
Στο έργο του, οι λάμψεις καταγράφονται σε πρίσματική μορφή, πού οδηγούνται στο άπειρο.
Ο έρωτας δένεται ταυτόχρονα τόσο με το φόντο (σε προσμονή κι επέκταση της στιγμής), όσο και με τις μορφές, με τέτοιο μάλιστα τρόπο, ώστε αυτές να μην διακρίνονται. Θα λέγαμε ότι ταυτόχρονα γεννιούνται, επεκτείνοντας την επικοινωνία μεταξύ τους με μια αμφίδρομη σχέση.
Σ’αυτή την έκτακτη έκθεση, το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης παρουσιάζει για πρώτη φορά, 30 χρόνια μετά τον θάνατό του, και χάρη στην πρωτοβουλία της αδελφής του ζωγράφου Ελένης Ρούσκα, όλο το έργο ενός άγνωστου Ελληνογάλλου καλλιτέχνη, οι πίνακες του οποίου συνεχίζουν να προκαλούν μια γλυκιά μαγεία στο θεατή.
Δεν υπάρχουν σχόλια