Περιγραφή
Ο Θεατρικός Οργανισμός "Νέος Λόγος" παρουσιάζει, σε μορφή μονολόγου, το εμβληματικό έργο της νεοελληνικής λογοτεχνίας "Το Κιβώτιο" του Άρη Αλεξάνδρου (1974), σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή και Κλεοπάτρας Τολόγκου, με τον Φώτη Μακρή στον ρόλο του αφηγητή.
"Το Κιβώτιο" είναι το μοναδικό μυθιστόρημα του Άρη Αλεξάνδρου και έχει χαρακτηριστεί ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Στα τέλη του ελληνικού εμφυλίου πολέμου, μια ομάδα ανταρτών αναλαμβάνει μετά από σχετική εντολή του Γενικού Αρχηγείου να μεταφέρει, περνώντας μέσα από εχθρικό έδαφος, ένα κιβώτιο αγνώστου περιεχομένου, με παραλήπτες τη διοίκηση μιας ανταρτοκρατούμενης πόλης. Στη διάρκεια της αποστολής η ομάδα αρχίζει να χάνει τα μέλη της σταδιακά μέχρι που τελικά σώζεται ένας μόνο αντάρτης, ο οποίος τελικά κατορθώνει να παραδώσει το κιβώτιο. Όταν, όμως, φτάνει στον προορισμό του, διαπιστώνεται πως είναι άδειο και ο αντάρτης φυλακίζεται από τους άλλους συντρόφους του ως δολιοφθορέας. Σε μια συγκλονιστική προσπάθεια να αποδείξει την αθωότητά του, αρχίζει να συντάσσει αναφορές στον ανακριτή, όπου δεν διστάζει να εξηγεί και να ερμηνεύει, το νόημα της παράδοξης αποστολής τους. Αυτές οι αναφορές αποτελούν το μυθιστόρημα του Αλεξάνδρου. Ο συντάκτης των αναφορών δεν γνωρίζει τίποτα για την ταυτότητα του ανακριτή ούτε για τους δεσμώτες του, ούτε αν ο ανακριτής διαβάζει τα όσα του γράφει.
Το μυθιστόρημα ερμηνεύθηκε από αλληγορία για τον εμφύλιο και ως καταγγελία των κάθε είδους εξουσιών και ιερατείων, αλλά και ως ένα σχόλιο στον δυτικό πολιτισμό.
Συντελεστές:
Δραματουργική επεξεργασία - Σκηνοθεσία : Φώτης Μακρής, Κλεοπάτρα Τολόγκου
Σκηνικά - Κοστούμια: Διονύσης Μανουσάκης
Μουσική Επιμέλεια: Γιώργος Νινιός
Φωτισμοί: Στέφανος Κοπανάκης
Παίζει ο Φώτης Μακρής.
Διάρκεια: 75 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
Στις 23, 24 και 25 Σεπτεμβρίου, μετά την παράσταση, θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό, με εισηγητές, τον Πρόεδρο του Κ.Θ.Β.Ε Άρη Στυλιανού στις 23/9, τον Υπεύθυνο Σπουδών της Δραματικής Σχολής του Κ.Θ.Β.Ε Γιάννη Ρήγα στις 24/9 και τον εκδότη Κώστα Δεσποινιάδη στις 25/9.
Δεν υπάρχουν σχόλια