Περιγραφή
Η Gallery Art Prisma παρουσιάζει την τέταρτη ατομική έκθεση του Βασίλη Κοκκώνη "Πρόσωπα που αντιστέκονται στο χρόνο", ζωγράφου, ποιητή, δημοσιογράφου με βαθύ προβληματισμό για τον σύγχρονο άνθρωπο.
Μια εικαστική ενότητα που εστιάζει στα πρόσωπα της ανθρωπιάς, όπως αναφέρει η ιστορικός τέχνης Λήδα Καζαντζάκη, η οποία συνεχίζει, αναφέροντας μεταξύ άλλων:
"Ο κόσμος αλλάζει. Χάνονται οι σταθερές της καθημερινότητας και οι αξίες του ανθρωπισμού, επιταχύνονται οι ρυθμοί διαβίωσης μέσα στην εναγώνια αναζήτηση των αναγκαίων πόρων επιβίωσης. Διαλύονται οι δεσμοί της ζωής, μέσω της εικονικής, ανέπαφης επικοινωνίας στην ευέλικτη τηλεργασία και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε σχέσεις αποξενωτικές από τον Άλλο, το γείτονα, το συνάδελφο, το συνάνθρωπό μας. Αλλοιώνονται τα χαρακτηριστικά μας μέσα στον αγοραίο και ανήλεο ανταγωνισμό που μας μεταλλάσσει σε μηχανές που δουλεύουν ακατάπαυστα. Μέσα σ’ αυτό το δυστοπικό περιβάλλον δρα ο εικαστικός καλλιτέχνης Βασίλης Κοκκώνης.
Επιλέγοντας ως μοντέλα των έργων του δικούς τους, οικείους ανθρώπους. Εστιάζοντας τη ματιά του στο κατ’ εξοχήν μέσο έκφρασή μας το πρόσωπο. Για να αποδώσει τη σκληρότητα και τη ρευστότητα της εποχής μας μέσα στη δίνη των δημιουργικών μεταμορφώσεων του. Τολμώντας να πειραματιστεί με διαφορετικά ειδοποιά γνωρίσματα των κινημάτων της πρωτοπορίας, του κυβισμού, του ντανταϊσμού, του υπερρεαλισμού. [...]
Ο Βασίλης Κοκκώνης πετυχαίνει με την καλλιτεχνική του πράξη να συνδυάσει το βασισμένο στη γνώση του σχεδίου ρεαλιστικό και το συνειδητό με το υποσυνείδητο. Να δηλώσει με τα πρόσωπα της ανθρωπιάς που δημιουργεί την πίστη του "στην παραμελημένη παντοδυναμία του ονείρου και στο αέναο παιγνίδι της ανιδιοτελούς σκέψης", καθώς έγραφε ο Μπρετόν, ενάντια στην πραγμοποίηση που επιχειρείται σήμερα." Άνθρωπος και μηχανή, άνθρωπος και τεχνολογία, άνθρωπος και social, το συνειδητό σε άρρηκτη σχέση με το υποσυνείδητο. Ο εικαστικός Β. Κοκκώνης φλερτάρει με τα κινήματα του 20 ου αιώνα, τον κυβισμό, τον ντανταϊσμό, τον υπερρεαλισμό, τα οποία έχει μελετήσει και με δεξιοτεχνία αποτυπώνει στον καμβά του τις αγωνίες του σύγχρονου ανθρώπου."
Δεν υπάρχουν σχόλια