Ανακοίνωση:Στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων για την εξάπλωση του κορονοϊού, τα οποία έχουν παραταθεί έως και τις 27/4, η Εθνική Λυρική Σκηνή ανακοινώνει την αναστολή των παραστάσεων της παραγωγής Βέρθερος, που ήταν προγραμματισμένη για τον Μάιο στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος στο ΚΠΙΣΝ.
Τα ταμεία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα επικοινωνήσουν με τους θεατές που έχουν αγοράσει εισιτήρια για τον Βέρθερο, προκειμένου να τους προταθεί επιστροφή των χρημάτων τους ή μεταφορά των εισιτηρίων σε άλλη παραγωγή.
Μία παραγωγή της Εθνικής Όπερας των Παρισίων
Ένα μεγάλο καλλιτεχνικό γεγονός διεθνούς ακτινοβολίας θα παρουσιάσει η Εθνική Λυρική Σκηνή τον Μάιο του 2020. Ο Βέρθερος του Ζυλ Μασνέ φέρνει στην Εθνική Λυρική Σκηνή την κορυφαία μεσόφωνο της εποχής μας Ανίτα Ρατσβελισβίλι, η οποία θα δοκιμαστεί για πρώτη φορά στην καριέρα της με τον ρόλο της Σαρλότ και μάλιστα στη θρυλική πλέον σκηνοθεσία του σπουδαίου Γάλλου κινηματογραφικού σκηνοθέτη Μπενουά Ζακό.
Μια από τις δημοφιλέστερες όπερες του γαλλικού ρεπερτορίου, ο Βέρθερος γράφτηκε περίπου έναν αιώνα μετά το επιστολικό μυθιστόρημα του Γκαίτε στο οποίο βασίζεται και περιγράφει την ιστορία του αδιέξοδου έρωτα ανάμεσα στον νεαρό Βέρθερο και τη Σαρλότ. Ο οπερατικός Βέρθερος, ο οποίος γνώρισε τεράστια επιτυχία τον καιρό που γράφτηκε, μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και επηρέασε από τα ήθη ως τη μόδα της εποχής, ακολουθεί τους δικούς του κανόνες, παίρνοντας ουσιαστικές αποστάσεις από το πρωτότυπο. Διατηρεί τη σύγκρουση με τον περίγυρο και τις κοινωνικές συμβάσεις, αλλά αφήνει κατά μέρος τις φιλοσοφικές αναζητήσεις. Η ιστορία του ήρωα του Γκαίτε ενέπνευσε στον Γάλλο συνθέτη μουσική μεγάλου λυρισμού και σπάνιας τρυφερότητας, από την οποία δεν λείπουν έντονα δραματικά ξεσπάσματα.
Μουσική διεύθυνση:
Λουκάς Καρυτινός
Σκηνοθεσία: Μπενουά Ζακό
Σκηνικά: Τσαρλς Έντουαρντς
Κοστούμια: Κριστιάν Γκασκ
Διεύθυνση Παιδικής Χορωδίας: Κωνσταντίνα Πιτσιάκου
Βέρθερος: Mάσσιμο Τζορντάνο
Σαρλότ: Ανίτα Ρατσβελισβίλι
Αλμπέρ: Διονύσης Σούρμπης (10,19,21,24/5), Νίκος Κοτενίδης (14,17/5)
Διοικητής: Δημήτρης Κασιούμης
Σμιτ: Δημήτρης Στεφάνου
Γιόχαν: Χάρης Ανδριανός
Mπρύλμαν: Μαρίνος Ταρνανάς
Σοφί: Βασιλική Καραγιάννη
Καίτχεν: Άννα-Αναστασία Σμέρου
Με την Ορχήστρα και την Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής αποστολής της.
Δεν υπάρχουν σχόλια