Περιγραφή
Η Εταιρεία Συγγραφέων και το Επιγραφικό Μουσείο συνδιοργανώνουν τον 6ο κύκλο επιμορφωτικών διαλέξεων, με ημερομηνία έναρξης την Τετάρτη 5 Μαρτίου 2025 και ώρα 18:00 (επόμενες διαλέξεις την Τετάρτη 12 και Πέμπτη 20 Μαρτίου), με ομιλητή τον αρχαιολόγο και συγγραφέα Κώστα Σουέρεφ. Το θέμα των διαλέξεων είναι: "Το Δέντρο της Δωδώνης: Από τη φηγό στην UNESCO".
Η φηγός ή δρυς, η βελανιδιά, υπήρξε το ιερό δέντρο της αρχαίας Δωδώνης, που συμβόλιζε την ένωση γης και ουρανού, τη γαμήλια στέγη της Διώνης και του Δία. Το μαντείο της Δωδώνης αναφέρεται από τον Ηρόδοτο ως το αρχαιότερο των Ελλήνων. Η Δωδώνη της Ηπείρου, με τα ακίνητα και κινητά αρχαία ευρήματα, προκαλεί σήμερα εικόνες από τη ζωή και τη δράση ανθρώπων του παρελθόντος.
Πρόγραμμα Διαλέξεων:
Τετάρτη 5 Μαρτίου, ώρα 18:00
Θέμα: Αρχαίοι Χρόνοι της Δωδώνης και Τρόποι Χρησμοδότησης
Η Δωδώνη υπήρξε θρησκευτικό και πολιτικό κέντρο, όπως οι Δελφοί και η Ολυμπία. Η συσπείρωση γύρω από αυτήν όλων των Ηπειρωτών οδήγησε στην ακτινοβολία της. Τα Νάια, αγώνες για τον Δία Νάιο, αναβαθμίστηκαν στο επίπεδο των πανελλήνιων αγώνων.
Τετάρτη 12 Μαρτίου, ώρα 18:00
Θέμα: Περιήγηση στην Αρχαία Δωδώνη και Ευρήματα σχετικά με το Μαντείο
Το τοπίο της Δωδώνης περικλείει την αρχαία θέση με ορατά κατάλοιπα αρχιτεκτονικής. Η φήμη του μαντείου και ο λατρευτικός συμβολισμός του Δία Ναΐου και της Διώνης επιβεβαιώνεται από αρχαία κείμενα και ενεπίγραφα χρησμοδοτικά μολύβδινα ελάσματα.
Πέμπτη 20 Μαρτίου, ώρα 18:00
Θέμα: Τα Ενεπίγραφα Μολύβδινα Ελάσματα των Χρησμών
Τα ελάσματα, άνω των 3000, από τη Δωδώνη, διαφωτίζουν σχετικά με λειτουργίες του μαντείου και τις αγωνίες των αρχαίων επισκεπτών. Το 2023, ενεγράφησαν στη "Μνήμη του Κόσμου" της UNESCO.
Ομιλητής: Κώστας Σουέρεφ
Δεν υπάρχουν σχόλια