Περιγραφή
Το Διεθνές Φεστιβάλ Film O’ Clock έκανε την πρεμιέρα του το 2021 επί πανδημίας, φέρνοντας κοντά το σινεμά της Λιθουανίας, της Νοτίου Αφρικής, της Αιγύπτου, της Ρουμανίας και της Ελλάδας. Στην πορεία, προστέθηκε και η Βουλγαρία, και φέτος η πολύπαθη Ουκρανία.
Στην τρίτη διοργάνωση του, σε φυσικούς χώρους, διεξάγεται με ταυτόχρονες προβολές ταινιών μικρού μήκους και στις επτά συμμετέχουσες χώρες την Τετάρτη 1 Μαρτίου. Παράλληλα περιλαμβάνει δύο online εκδηλώσεις.
Στην Ελλάδα οι προβολές θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 1 Μαρτίου στις 18.00 και στις 20.30 στον κινηματογράφο Ανδόρα.
Τι ενώνει τις χώρες αυτές εκτός από το πάθος για το καλό σινεμά; Μα τι άλλο; Η κοινή ζώνη ώρας, αφού βρίσκονται στον ίδιο μεσημβρινό. Εξ ου και ο τίτλος "Film o’ clock", αλλά και οι κινηματογραφικές προβολές τις οποίες οι σινεφίλ θα παρακολουθούν την ίδια ακριβώς ώρα σε όλες αυτές τις χώρες.
Δέκα μικρού μήκους στην "Ανδόρα"
Στην Ανδόρα θα προβληθεί το Διαγωνιστικό τμήμα πρόσφατων ταινιών μικρού μήκους (International Short Film Competition), που περιλαμβάνει 10 μικρού μήκους ταινίες –ανάμεσά τους και 3 ελληνικές.
Πρόκειται για ταινίες μυθοπλασίας, animation και ντοκιμαντέρ με ξεχωριστή σκηνοθετική ματιά και μια ευρεία θεματολογία ενδεικτική της πολυμορφίας αλλά και της ιδιαιτερότητας της κινηματογραφίας των επτά αυτών χωρών.
Από τις 70 περίπου συμμετοχές η επιτροπή επέλεξε τις παρακάτω ταινίες:
- Aurică, a Dog's Life (Mihai Dragolea, Ρουμανία, μυθοπλασία, 2022, 12')
- Canary (Chrysoula Korovesi, Marios Gampierakis, Eλλάδα, animation, 2021, 6')
- Dad's sneakers (Olha Zhurba, Ουκρανία, μυθοπλασία, 2021, 19')
- Iota Period Omega (Alexis Alexiou, Ελλάδα, ντοκιμαντέρ, 2022, 13')
- Liturgy of Anti-Tank Obstacles (Dmytro Sukholytkyy-Sobchuk, Ουκρανία, ντοκιμαντέρ, 2022, 12')
- My Girl Friend (Kawthar Younis, Αίγυπτος, μυθοπλασία, 2022, 17')
- On/Off (Jurg Slabbert, Ν.Αφρική, μυθοπλασία, 2022, 18')
- Parking Lot (Jorė Janavičiūtė, Λιθουανία, μυθοπλασία, 2021, 13')
- Theatrical Romance (Teodora-Kosara Popova, Bουλγαρία, μυθοπλασία, 2021, 27')
- To Vancouver (Artemis Anastasiadou, Ελλάδα, μυθοπλασία, 2021, 24')
Οι δύο online εκδηλώσεις:
Το Σάββατο 4 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθούν δύο διαδικτυακές συζητήσεις:
-Στις 11:30, στη συζήτηση "Rethinking the Classics: A Modern Perspective" σινεφίλ, δημιουργοί, κριτικοί κι άλλοι επαγγελματίες της οπτικοακουστικής βιομηχανίας θα προσεγγίσουν τον όρο "μοντέρνο κλασικό" και θα συζητήσουν για τη νέα γενιά σκηνοθετών και το πώς η δουλειά τους αντανακλά το παρελθόν και το παρόν.
-Στις 15:00, στην συζήτηση "Her Story, Her Future: Empowering Women in the Film Industry" θα εξεταστούν οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να υποστηριχθεί και να ενθαρρυνθεί η παρουσία των γυναικών στην οπτικοακουστική βιομηχανία. Στο πλαίσιο αυτό θα δοθούν πληροφορίες για τις σχετικές πλατφόρμες και πρωτοβουλίες στις χώρες που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ. οι οποίες προσφέρουν ευκαιρίες για χρήσιμες συνεργασίες.
Περισσότερες πληροφορίες: www.FoC-IFF.com.
Δεν υπάρχουν σχόλια