Η παλιά Αθήνα, εκείνη της belle époque με τα κοσμικά γεγονότα και τις αποκριάτικες χοροεσπερίδες στα αρχοντικά σπίτια της, αλλά και η Αθήνα της παράδοσης με τα δικά της γλέντια αναβιώνουν μέσα από δύο διαφορετικές παραστατικές εικόνες στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης "Αγγελική Χατζημιχάλη", αφήνοντας το άρωμα μιας όμορφης πρωτεύουσας.
Δυο διαφορετικές προσεγγίσεις της αποκριάς στην Αθήνα, περίπου του 1900.
Η πρώτη εικόνα μια κυρία προσκεκλημένη σε αποκριάτικο χορό προετοιμάζεται, δοκιμάζοντας φορέματα-τουαλέτες, γούνες, καπέλα, φτερά και βέβαια μάσκες, προκειμένου η εμφάνισή της να αρμόζει στην πολυτέλεια της Αθηναϊκής αποκριάτικης "εσπερίδας" της εποχής…
Η δεύτερη αναπαραστατική προσέγγιση εμπνέεται από τον έργο του Νικόλαου Γύζη "Το Καρναβάλι στην Αθήνα". Κάπου, σε ένα καθημερινό σπίτι μια παρέα γιορτάζει την αποκριά με μουσική και χαρούμενη διάθεση. Ένα οικογενειακό στιγμιότυπο με ζεστή ατμόσφαιρα, γύρω από ένα τραπέζι και τον χώρο αναστατωμένο από το γλέντι, διασκεδάζουν άντρες, γυναίκες και παιδιά με τα έθιμα της αποκριάς, ενώ εισβάλλουν οι μασκαράδες και τρομάζουν τα μικρά.
Επιμέλεια έκθεσης, Σταυρούλα Πισιμίση, λαογράφος Μουσείου Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης "Αγγ. Χατζημιχάλη"
Μέτρα Covid-19:
Για τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό, που πρέπει να εφαρμόζονται στο χώρο, παρακαλούμε επισκεφτείτε το
covid19.gov.gr. Επίσης λόγω των συνθηκών, προτείνουμε πριν την έξοδό σας να επικοινωνήσετε με το χώρο της εκδήλωσης μήπως υπάρχουν αλλαγές της τελευταίας στιγμής.
Δεν υπάρχουν σχόλια