Περιγραφή
Πώς εννοούμε και πώς επιδιώκουμε την ασφάλεια στην καθημερινότητά μας; Πως και γιατί η εμπειρία μας έχει πείσει πως ο τρόπος που σκεφτόμαστε και πράττουμε, οι δομές, οι συνήθειες και οι συνθήκες μας εξυπηρετούν με τον καλύτερο τρόπο, ή, ακόμα και αν αυτό δεν ισχύει, πως αλλάζουν πολύ δύσκολα;
Στο συμμετοχικό και διαδραστικό εργαστήρι "Στερεότυπα της ασφάλειας" που θα πραγματοποιηθεί στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά, υπό την οργάνωση και επιμέλεια της Δρ. Βίκυς Καραΐσκου, Αναπληρώτριας Καθηγήτριας στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο της Κύπρου και Διευθύντριας της Έδρας UNESCO για τον Οπτικό Εγγραμματισμό (Visual Literacy), οι συμμετέχοντες θα έχουμε τη δυνατότητα να δούμε πώς οι εικόνες που κατακλύζουν την καθημερινότητά μας, καθώς και αυτές που κληρονομήθηκαν από παλαιότερες γενεές, διαμορφώνουν συγκεκριμένους κανόνες και πλαίσια σκέψης.
Εικόνες, λέξεις, ήχοι, ιδέες, συνήθως αντιφατικά και, κυρίως, υποσυνείδητα, εκπέμπουν μηνύματα προς αποκρυπτογράφηση. Οπτικός Εγγραμματισμός (Visual Literacy) είναι η ικανότητα να διαβάζουμε κριτικά πίσω από τις οπτικές εικόνες του κόσμου μας, να ταξινομούμε μέσα από το θόρυβο, να αναγνωρίζουμε τα διαφορετικά μηνύματα, να κατανοήσουμε τις ιδέες πίσω από αυτά και να αναπτύξουμε την κριτική μας σκέψη.
Ο Οπτικός Εγγραμματισμός μας βοηθά να αναγνωρίζουμε και να εξερευνούμε το πώς και γιατί διαμορφώνουμε τον τρόπο σκέψης μας και μαζί με αυτόν, τις επιλογές μας. Ακόμα πιο σημαντικό, μας βοηθά να ανακαλύψουμε πώς μπορούμε να σκεφτόμαστε διαφορετικά αναπτύσσοντας ‘αντισώματα’ στην επίδραση των αφηγήσεων που κυριαρχούν γύρω μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια