Ανακοίνωση: Η εκδήλωση ακυρώθηκε.
Οι Ημέρες Λατρευτικής Μουσικής 2020 επανέρχονται για τέταρτη χρονιά με θέμα τον Θρήνο (2, 4, 8, 10, 11, 14/4). Η έκφραση του πόνου της απώλειας, η στάση απέναντι στο αναπότρεπτο του θανάτου και η στοχαστική αποδοχή του έχουν αποτελέσει τις αφορμές για να δημιουργηθούν ορισμένα από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα της παγκόσμιας μουσικής κληρονομιάς, ορισμένα από τα οποία θα παρουσιαστούν στον φετινό κύκλο.
• 2 Απριλίου 2020
Άλφρεντ Σνίτκε, Requiem (1975), Άρβο Παιρτ, Stabat mater (1985/2008)
Μουσική διεύθυνση: Νίκος Βασιλείου
Με τη Χορωδία και την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ
Βασισμένα πάνω στα δύο πιο σημαντικά θρηνητικά κείμενα της λειτουργικής παράδοσης της καθολικής εκκλησίας, τα έργα Requiem και Stabat mater, γραμμένα από δύο κορυφαίους συνθέτες της σύγχρονης λόγιας μουσικής, αναδεικνύουν μια εξαιρετικά προσωπική και ευαίσθητη αντίδραση απέναντι στο μυστήριο του θανάτου.
• 4 Απριλίου 2020
Τζέιμς Ντίλλον, Stabat mater dolorosa (2014)
Καντάτα για 12 φωνές, σύνολο δωματίου και ηλεκτρονικά
Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Ζιάβρας
Με το Ergon ensemble και τη Χορωδία του Δήμου Αθηναίων
Μια από τις πιο πρόσφατες και συγκινητικές μελοποιήσεις του σπουδαίου κειμένου του λειτουργικού κανόνα, το έργο Stabat mater dolorosa του Τζέιμς Ντίλλον συνιστά ένα στοχαστικό έργο πάνω στην ίδια τη λατρεία της Παρθένου. Στο μεσαιωνικό κείμενο, που αποτελεί τον πυρήνα του έργου, προστίθενται κείμενα των Τζούλιας Κρίστεβα, Ράινερ Μαρία Ρίλκε, Τζων Ντόνε και Πάμπλο Πικάσσο.
• 8 Απριλίου 2020
Threnus
Συναυλία εν μορφή Νεκρώσιμης Ακολουθίας
Μουσική διεύθυνση: Ιάσων Μαρμαράς
Σκηνογραφία, Φωτισμοί: Ζωή Μολυβδά-Φαμέλη
Με το σύνολο The Clerkes Extraordinary / Συμμετέχει η Χορωδία Cappella Sancti Pauli
Μια μουσικοθεατρική παράσταση που αναβιώνει το τελετουργικό της κηδείας του Ερρίκου Β΄ Μεταθανατίου φον Ρώυς, Κόμη της Γκέρας και Λόρδου του Λόμπενσταϊν, το 1636. Επίκεντρο τα Musikalische Exequien του Χάινριχ Συτς, που, γραμμένα για την περίσταση σύμφωνα με τις επιθυμίες του Κόμη, θεωρούνται το πρώτο γερμανικό ρέκβιεμ.
• 10 & 11 Απριλίου 2020
Μίκης Θεοδωράκης
Επιτάφιος (1960), Διόνυσος (1985)
Διασκευή (Επιτάφιος): Γιάννης Μπελώνης
Σολίστ: Μπέτυ Χαρλαύτη (Επιτάφιος), Ζαχαρίας Καρούνης (Διόνυσος)
Συμμετέχει ενδεκαμελές ενόργανο σύνολο και το φωνητικό σύνολο Chóres
Δύο τραυματικές στιγμές της ελληνικής ιστορίας ενέπνευσαν τον μεγάλο Μίκη Θεοδωράκη για τη δημιουργία ισάριθμων πολιτικών έργων θρησκευτικής φόρμας. Η αιματηρή απεργία στη Θεσσαλονίκη του 1936 και το ομότιτλο ποίημα του Γιάννη Ρίτσου ήταν η πρώτη ύλη του Επιτάφιου, ενός από τα σπουδαιότερα και γνωστότερα έργα του συνθέτη, που συνιστά ένα πραγματικό πολιτικό και ελληνικό Stabat mater. Τα Δεκεμβριανά ήταν η μαγιά για τη δημιουργία του λιγότερο γνωστού αλλά εξίσου αριστουργηματικού Διόνυσου, ενός μακρύ θρήνου για τη θυσία των εφήβων, αγοριών και κοριτσιών, που έπεσαν στη μάχη του Μακρυγιάννη.
• 14 Απριλίου 2020
Για ένα ζευγάρι ρόδα
Μια βραδιά τραγουδιού και απαγγελίας
Συμμετέχουν: Λένια Ζαφειροπούλου,
Χρήστος Κεχρής, Μάριος Χατζηπροκοπίου, Απόστολος Παληός
Τραγούδια, θρύλοι και ποιήματα, τελετές και πένθη από τον δυτικό Μεσαίωνα και τις δικές μας παραλογές, από τις θυελλώδεις σελίδες του ρομαντισμού μέχρι τον 20ό αιώνα.
Δεν υπάρχουν σχόλια