Περιγραφή
Το Επιγραφικό Μουσείο παρουσιάζει την έκθεση του Ιταλού καλλιτέχνη Matteo Fraterno με τίτλο "Η Ύλη του Μύθου / La Materia del Mito", σε επιμέλεια της Κατερίνας Κοσκινά.
Με την τεχνική του frottage και την άδεια του Μουσείου ο καλλιτέχνης αποτύπωσε σε χαρτί την επιφάνεια 29 αρχαίων ελληνικών επιγραφών που βρίσκονται, ως επί το πλείστον, στον αύλειο χώρο του μουσείου. Αυτό έγινε σε 15 ημέρες, το φθινόπωρο του 2023, στο πλαίσιο ενός προγράμματος δημιουργικής διαμονής (residency), με στόχο την ιχνηλάτηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Ως Ιταλός με συνείδηση της οργανικής σχέσης που συνδέει τον ρωμαϊκό πολιτισμό με την Αρχαία Ελλάδα και ειδικότερα με τη Μεγάλη Ελλάδα ( Magna Grecia), αλλά και ως ενεργός καλλιτέχνης, που εδώ και χρόνια μελετάει και "δουλεύει" πάνω στις ανθρώπινες σχέσεις, ήταν επόμενο για τον Matteo Fraterno να βρει σ’ένα Μουσείο που φυλάσσει τεκμήρια της εννοιολογικής και υλικής απαρχής ενός προηγμένου κώδικα ανθρώπινης επικοινωνίας, ανεξάντλητο υλικό. Αυτός ο κώδικας παραμένει μέχρι και σήμερα κύριο συστατικό του Δυτικού Πολιτισμού. Παράλληλα η επιλογή εφαρμογής μιας τεχνικής που βασίζεται στην απτή και ταυτόχρονα σωματική επαφή με ανθρώπινα δημιουργήματα της αρχαιότητας, που έχουν αναχθεί σε έργα τέχνης λόγω της αντοχής του μηνύματος τους στο χρόνο, τον εισάγει σ’ έναν άχρονο χώρο, αυτόν του μύθου. [...]
Η Ύλη του Μύθου εξελίσσεται σε ένα έργο που αναπτύσσεται και διακλαδώνεται. Ενδεχομένως, είναι αποτέλεσμα του παγώματος της φυσικής και απτικής επικοινωνίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν εξαπλώθηκε παγκοσμίως και με μεγάλη ταχύτητα η ψηφιακή επικοινωνία. "Για έναν καλλιτέχνη, όπως ο Matteo Fraterno, του οποίου ολόκληρο το έργο στηρίζεται στην έρευνα, τη σύναψη και ανάπτυξη, μέσω της τέχνης, σχέσεων και συσχετισμών, ατομικών, κοινωνικών και διαπολιτισμικών, η σωματική προσέγγιση με την ύλη του έργου, φαίνεται ότι ήταν το αντίδοτο στην ανθρώπινη απομόνωση στο διάστημα του υποχρεωτικού εγκλεισμού", σύμφωνα με την επιμελήτρια. "Ίσως, να είναι και η αφορμή που αναζητούσε για να επεκτείνει την έρευνα του από τον χώρο μιας πραγματικότητας, που αλλάζει με ιλιγγιώδη ταχύτητα, αποκλείοντας πολλούς και για διαφορετικούς λόγους από τον νέο τρόπο επικοινωνίας, σ’ αυτόν του μύθου, του οποίου αδιαμφισβήτητο χαρακτηριστικό είναι η υπεροχή του ανθρώπου και η α-λήθεια".
Εγκαίνια: Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024, ώρα 18:30.
Το Επιγραφικό Μουσείο παραμένει κλειστό:
25 και 26 Δεκεμβρίου
1 Ιανουαρίου