Περιγραφή
Η IANOS Αίθουσα Τέχνης παρουσιάζει την ομαδική εικαστική έκθεση με αναφορά στο έργο «Αόρατες Πόλεις» του Ίταλο Καλβίνο, συνεχίζοντας τα εικαστικά αφιερώματα στους συγγραφείς και τον κόσμο του βιβλίου όπως «To Be- Αφιέρωμα στον Shakespeare», «Ζωγράφισέ μου ένα βιβλίο!», «Αόρατος Θίασος-Αφιέρωμα στον Κ.Π. Καβάφη», «Το Ελληνικό Καλοκαίρι του Jacques Lacarierre», «Μυθολογία» κ.ά.
Στο έργο αυτό ο συγγραφέας σαν παλιός παραμυθάς, εξερευνητής και ταξιδιώτης, περιγράφει ένα σύμπαν ονειρικών πόλεων σε ένα ευφάνταστο άτλαντα μιας αφήγησης τολμηρής και γοητευτικής. Όπως λέει και ο ίδιος «Οι αόρατες πόλεις είναι ένα όνειρο που δημιουργείται στο κέντρο εκείνων των πόλεων, όπου η ζωή είναι πρακτικά αδύνατη».
Οι 55 πόλεις που περιγράφονται από τον Καλβίνο, ταξινομούνται σε 11 χαρακτηριστικές για την επιδίωξη του συγγραφέα κατηγορίες:
1. Οι πόλεις και η μνήμη, 2. Οι πόλεις και η επιθυμία, 3. Οι πόλεις και τα σημάδια, 4. Οι λεπτές πόλεις, 5. Οι πόλεις και οι ανταλλαγές, 6. Οι πόλεις και τα μάτια, 7. Οι πόλεις και το όνομα, 8. Οι πόλεις και οι νεκροί, 9. Οι πόλεις και ο ουρανός, 10. Οι συνεχόμενες πόλεις 11. Οι κρυφές πόλεις.
Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους οι: Ηώ Αγγελή, Δάφνη Αγγελίδου, Ανδρέας Γεωργιάδης, Γρηγόρης Λαγός, Κωνσταντίνος Έσσλιν, Μηνάς Καμπιτάκης, Μαρίνα Κροντηρά, Ανδρέας Μαράτος, Ελεάννα Μαρτίνου, Κωνσταντίνος Μάσσος, Στέλλα Μελετοπούλου, Χαρίτων Μπεκιάρης Παναγιώτης Μπελντέκος, Γεύσω Παπαδάκη Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, Γιώργος Σαμψωνίδης, Πηγή Σπυράτου, Αντώνης Στάβερης και Νικόλας Χριστοφοράκης.
Παράλληλα και σε θεματική συνομιλία με την ομαδική εικαστική έκθεση «Αόρατες Πόλεις» εγκαινιάζεται και λειτουργεί για το ίδιο χρονικό διάστημα στο ΙΑΝΟS CAFE η ατομική φωτογραφική έκθεση του Σωτήρη Παπαδήμα «Αθήνα – Α-όρατη πόλη».
Ο Σωτήρης Παπαδήμας παρουσιάζει εικόνες της πόλης της Αθήνας. Εικόνες της καθημερινότητας που κρατούν μια στιγμή ή μια αιωνιότητα. Που μας περιβάλουν και μας ορίζουν. Τις αντιλαμβανόμαστε ή τις ανακαλύπτουμε εν καιρώ. Δημιουργίες του ανθρώπου της πόλης ή της διάβασής του μέσα από αυτές. Ο φακός περιπλανιέται και καταγράφει αυτό που βλέπει το μάτι, αλλά και εκείνο που ερμηνεύει με διαφορετικό τρόπο ο καθένας, μέσα από τη δική του καθημερινότητα. Εικόνες, από μια ορατή αλλά και αόρατη Πόλη ...".
Εγκαίνια: Τετάρτη 30 Απριλίου, ώρα 20:30
Διάρκεια: 30 Απριλίου - 31 Μαΐου 2014
Δεν υπάρχουν σχόλια