Η Evripides Art Gallery φιλοξενεί με μια μεγάλη ομαδική έκθεση - αφιέρωμα στους Έλληνες της Μικράς Ασίας με τίτλο "1922 – 2022: Με ένα αίσθημα ελπίδας".
Η έκθεση αρθρώνεται σε έξι θεματικές ενότητες:
1. Αφηγήσεις... προσωπικές
Ο Σάββας Γεωργιάδης, ο
Αντρέας Κοντέλλης , ο Μιχάλης Μαδένης σε έργα που βγαίνουν μέσα από την καρδιά τους, ανακαλούν στη μνήμη τους προσωπικά βιώματα με συγγενικά προσφυγικά πρόσωπα που τους μετέφεραν την αγάπη για τον κόσμο και τη ζωή.
2 Μικρασιάτες: άνθρωποι των γραμμάτων και της τέχνης
Ο Σπύρος Κωτσαλάς, ο Κώστας Παπατριανταφυλλόπουλος, η Έλενα Κυρκιλή, ο Γιάννης Ευθυμίου ο Βασίλης Γκούμας, η Δάφνη Αγγελίδου, ο Ανδρέας Νικολάου, άλλοτε με παραστατικό άλλοτε με έναν ιδιάζοντα αφηγηματικό τρόπο, παρουσιάζουν στο έργα τους τις μεγάλες προσωπικότητες των Ελλήνων της Μικράς Ασίας που διέπρεψαν στις τέχνες και στα γράμματα και έγιναν πηγή έμπνευσης για τους καλλιτέχνες.
3. Τοπία της μνήμης
Ο Δημήτρης Ανδρεαδάκης, η Χρύσα Βέργη, ο Μίλτος Γκολέμας ο Γιάννης Μιχαηλίδης, η Μαρία Φιλοπούλου, ο Βασίλης Παπανικολάου, ο Μανόλης Χάρος, στα έργα τους που κυμαίνονται από τον ρεαλισμό ως τον εξπρεσιονισμό και την αφαίρεση, παρουσιάζουν τοπία μνήμης άρρηκτα συνδεδεμένα με το προσφυγικό "πέρασμα".
Τοπία γεμάτα μνήμες και σύμβολα. Έργα με συνειρμικές προεκτάσεις ταξιδεύουν το θεατή στην ιστορία της Μικρασιατικής Καταστορφής και μεταφέρουν την αίσθηση της ελπίδας, της αναζωογόνησης και της χαράς της ζωής που πηγάζει από την επαφή με τη φύση.
4. Κειμήλια
Μάρτυρες του νόστου για τις χαμένες πατρίδες που καίει άσβεστος στις ψυχές τους, ντοκουμέντα μιας μεγάλης ιστορίας τα πολύτιμα κειμήλια των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, γίνονται ο συνεκτικός κρίκος με το σπουδαίο παρελθόν τους.
Ο Μίλτος Παντελιάς, η Ειρήνη Γκόνου, ο Τάσος Ματζαβίνος, η Κατερίνα Γιάννακα, η Έλλη Εμπεδοκλή, μεταφέρουν σε συγκινησιακά φορτισμένα, ιδιαίτερης αισθητικής έργα, τα πολύτιμα αντικείμενα που κρατάνε ζωντανή τη μνήμη.
5. Συμβολικές παραπομπές
Ο Χρήστος Παλλαντζάς, Ο Βαγγέλης Ρήνας, ο Γιώργος Κουβάκις, η Εριέττα Βορδώνη, ο Κωνσταντίνος Νίκου σε πολυσήμαντα έργα, με πολλές αναγνώσεις σηματοδοτούν εικονογραφικά τη διαδρομή της ιστορικής μνήμης, ατομικής ή συλλογικής, που μπορεί ενίοτε να αλλοιώνεται έως και να χάνεται και άλλοτε να παραμένει βαθιά ριζωμένη, ζωντανή, και αέναα να αναβιώνει στις επόμενες γενιές.
6. Αναφορές ως φόρος τιμής
Η Λίλα Παπούλα, ο Στόγιαν Ντόνεφ, η
Στέλλα Καπεζάνου ,
η Ντένη Θεοχαράκη, σε έργα με λυρικό ύφος, υπαινικτικές αναφορές ή αινιγματικές συνθέσεις αποδίδουν φόρο τιμής στην ανθρώπινη θέληση που μετατρέπει κάθε επώδυνη εμπειρία σε νίκη.
Εγκαίνια: 9 Δεκεμβρίου 2021 ώρα 13.00 – 22.00
Μέτρα Covid-19:
Για τις οδηγίες ασφαλούς λειτουργίας του χώρου, στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κορωνοϊό COVID-19, παρακαλούμε δείτε στο
covid19.gov.gr Ανακοίνωση:Λόγω των αλλεπάλληλων μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας, παρακαλούμε πριν την έξοδό σας να επικοινωνήσετε με το χώρο της εκδήλωσης μήπως υπάρχουν αλλαγές της τελευταίας στιγμής, καθώς και για να βεβαιωθείτε για τα ισχύοντα μέτρα προστασίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια