Περιγραφή
Το T.A.F./ the art foundation παρουσιάζει την ομαδική έκθεση Lost, eroded & Vulnerable που φιλοξενεί τα έργα 9 νέων καλλιτεχνών.
Όταν η επιφάνεια των πραγμάτων αποτελεί ταυτόχρονα και το μέγιστο βάθος τους και τίποτα δε διατηρεί κάποια αβεβαιότητα ή ασάφεια, είναι πολύ εύκολο να μην μπορούμε στ’ αλήθεια να συνδεθούμε. Ο κόσμος γίνεται συνεχώς όλο και πιο διαφανής κι όμως όλο και πιο παράδοξος: ενώ η πλήρης άρση της αμφισημίας εμφανίζεται ως απόλυτο πρόταγμα των καιρών, συχνά δυσκολευόμαστε να διακρίνουμε μεταξύ του αυθεντικού και της προσομοίωσης.
Στην Κοινωνία της διαφάνειας (2011) ο Μπιουνγκ-Τσουλ Χαν αναπτύσσει τις σκέψεις του σχετικά με τη σύγχρονη κουλτούρα και τεχνολογία και υποστηρίζει ότι στην υπερσυνδεδεμένη, ψηφιακή εποχή μας, ζούμε σε μια κοινωνία που χαρακτηρίζεται όλο και περισσότερο από ριζική διαφάνεια. Αυτή η διαφάνεια δεν αφορά μόνο τη ροή των πληροφοριών αλλά επεκτείνεται και στον εαυτό. Πρόκειται για μια κοινωνία όπου τα άτομα εκτίθενται πρόθυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ οι εταιρείες και οι κυβερνήσεις παρακολουθούν και συλλέγουν δεδομένα για τους πολίτες εκτενώς. Ο Χαν υποστηρίζει ότι αυτή η πανταχού παρούσα διαφάνεια οδηγεί σε αυτοεκμετάλλευση, άγχος και διάβρωση της ιδιωτικής ζωής, καθώς τα άτομα γίνονται οικειοθελώς τόσο παρατηρητές όσο και παρατηρούμενοι, με αποτέλεσμα την απώλεια της αυθεντικής ανθρώπινης σύνδεσης και τη στροφή προς μια πιο κομφορμιστική και παραστατική κουλτούρα.
Η έκθεση συνομιλώντας με ένα ευρύ φάσμα ερμηνειών της έννοιας της διαφάνειας, πραγματεύεται ζητήματα χαμένης ταυτότητας, διαβρωμένων ορίων και πλήρους ευαλωτότητας σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από υπερσυνδεσιμότητα, υπερέκθεση και υπερέλεγχο. Τα παρουσιαζόμενα έργα μεταφράζουν τις ιδέες του Χαν σε μια οπτική γλώσσα που αντηχεί με την πολυπλοκότητα του σύγχρονου κόσμου. Η έννοια της διαφάνειας ερμηνεύεται και χρησιμοποιείται κάθε φορά αλλιώς, γίνεται αφορμή για ιδιοσυγκρασιακές ερμηνείες της ιδιωτικότητας, της εγγύτητας, της αδιαφάνειας του κρυφού εαυτού, του μη εκτεθειμένου, αλλά και του διαυγούς και μοιρασμένου. Ίσως με αυτήν την έννοια η έκθεση να αποτελεί κι αυτή μια ιδιόμορφη τοπολογία του πάθους, όπως αυτή εκφράστηκε μέσα από τη συνάντηση και το διάλογο των εννιά νέων καλλιτεχνών που παρουσιάζουν την δουλειά τους στο T.A.F. / the art foundation.
Συμμετέχουν: Γιώργος Γεωργίου, Shekine Nainti, Μίλτος Δίγκας, Barba Dee, Kildi Drasa, Βαγγέλης Σάββας, Βασίλης Γεωργούλας, Εριφύλη Δουκέλη, Super Gonorrhea
Επιμέλεια: Καρολίνα Αλειφεροπούλου και Εριφύλη Δουκέλη
Εγκαίνια: Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023 | 19.30
Δεν υπάρχουν σχόλια