Περιγραφή
Karla Black. Tracey Moffatt. Spotlight
Παρουσίαση δύο νέων έργων από τη δωρεά της συλλογής Δ. Δασκαλόπουλου
Στο πλαίσιο του προγράμματος με τίτλο Spotlight, το ΕΜΣΤ παρουσιάζει δύο σημαντικά έργα: μια μεγάλης κλίμακας εγκατάσταση της Σκωτσέζας καλλιτέχνιδας Karla Black (γεν. 1972) και μια σειρά φωτογραφιών της ιθαγενούς Αυστραλής καλλιτέχνιδας Tracey Moffatt (γεν. 1960) από τη συλλογή του Μουσείου. Τα έργα αποτελούν μέρος της δωρεάς της συλλογής Δ. Δασκαλόπουλου, προσφέροντας στο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει δύο σημαντικές καλλιτέχνιδες της συλλογής του ΕΜΣΤ σε μεγαλύτερο βάθος. Οι ίδιες καλλιτέχνιδες παρουσιάζουν επίσης έργα τους στην έκθεση της συλλογής "Γυναίκες, μαζί" στον 3ο όροφο του Μουσείου.
Στο Project Room 1 του 3ου ορόφου παρουσιάζεται η εγκατάσταση "Stop Counting" (2013) της Karla Black. Η Black υιοθετεί απρόσμενα και ευτελή υλικά, όπως καλλυντικά, ζάχαρη και σελοφάν, στην αντισυμβατική γλυπτική πρακτική της. Δημιουργεί μνημειακές εγκαταστάσεις που αμφισβητούν τις επικρατούσες αντιλήψεις σχετικά με τη στιβαρότητα και τη μονιμότητα της τέχνης. Τα γλυπτά της, αν και εκ πρώτης όψεως φαίνονται εύθραυστα, έχουν μια επιβλητική παρουσία, προσκαλώντας τους θεατές να εξερευνήσουν την ένταση ανάμεσα στις ιδιότητες του ευάλωτου και του ανθεκτικού και ενθαρρύνοντας έναν στοχασμό πάνω στην παροδικότητα της ζωής. Η μεγάλη εγκατάσταση "Stop Counting" αποτελείται από εκατοντάδες λωρίδες διάφανων αυτοκόλλητων ταινιών που κρέμονται κάθετα μεταξύ οροφής και δαπέδου, στις οποίες διακρίνονται δακτυλικά αποτυπώματα από χρώμα. Ο τίτλος του έργου υποδηλώνει μια κριτική της ποσοτικοποίησης και του τρόπου με τον οποίο συχνά μετράμε την τέχνη με αριθμητικούς όρους. Η προσέγγιση της καλλιτέχνιδας στο χρώμα είναι εξίσου σαγηνευτική, ενσωματώνοντας παστέλ αποχρώσεις στα σημεία που εφάπτονται οι ταινίες στο δάπεδο, δημιουργώντας μια ονειρική και σχεδόν αιθέρια ατμόσφαιρα.
Στο Project Room 2 του 3ου ορόφου παρουσιάζεται η φωτογραφική εγκατάσταση "Up in the Sky" (1997) της Tracey Moffatt. Το έργο της Moffatt συνδέεται με την Αυστραλία και αναδεικνύει δύσκολα ζητήματα κοινωνικών αποκλεισμών και πολιτικές αφομοίωσης των Αβορίγινων από τους λευκούς αποικιοκράτες. Οι 25 εικόνες της φωτογραφικής εγκατάστασης μοιάζουν με στιγμιότυπα ασπρόμαυρης κινηματογραφικής ταινίας, το σενάριο της οποίας δεν ακολουθεί γραμμική αφήγηση. Οι πρωταγωνιστές της Moffatt, διαφορετικοί ηλικιακά, φυλετικά και κοινωνικά, λειτουργούν ως αναφορές σε χρόνια προβλήματα. Για παράδειγμα, το μωρό Αβορίγινας θεωρείται αναφορά στο τραύμα των "Κλεμμένων Γενεών", την πρακτική απομάκρυνσης των παιδιών των Αβορίγινων από τις οικογένειές τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια