Η Gallery Art Prisma και ο φιλόξενος χώρος του art caffe Upper House Athens, διοργανώνουν, στον 6ο όροφο του πολυκαταστήματος attica στο citylink, ομαδική έκθεση, με την επιμέλεια της ιστορικού Τέχνης Λουίζας Καραπιδάκη.
Η τέχνη στους δημόσιους χώρους αναβαθμίζει την αισθητική, καλλιεργεί το πνεύμα, μαθαίνει τον άνθρωπο να ζει με το ωραίο. 24 εικαστικοί συνομιλούν για την "Δύναμη της Τέχνης" σε δημόσιο χώρο.
Η ιστορικός τέχνης Λουίζα Καραπιδάκη, στο κείμενο του καταλόγου της έκθεσης, σχολιάζει: "Η επαφή με την τέχνη είναι αναμφισβήτητα μια αισθητική εμπειρία, μια πηγή έμπνευσης και ένα μακρύ νοητικό ταξίδι. Μια περιπετειώδης διαδρομή ανάμεσα σε εικόνες, χρώματα, σχήματα, συμβολικές παραπομπές που επιδρούν στον ψυχισμό του θεατή, εξάπτουν τη φαντασία του, ανακαλούν εικόνες στη μνήμη του και του προκαλούν στοχασμούς και ποικίλα συναισθήματα. Η τέχνη είναι ανάταση ψυχής, που ευφραίνει, ευαισθητοποιεί, διαμορφώνει και καλλιεργεί το πνεύμα.
Όλοι έχουν δικαίωμα σε αυτήν· άλλωστε, τα έργα των καλλιτεχνών από τη στιγμή που ολοκληρώνονται είναι αγαθά δημόσιου ενδιαφέροντος. Όπως είπε ο φιλόσοφος Φρίντριχ Νίτσε: "Ένα πράγμα πρέπει να έχει κανείς: είτε μια ψυχή που είναι εκ φύσεως χαρούμενη είτε μια ψυχή που την κάνει χαρούμενη… η αγάπη, η τέχνη και η γνώση".
Γι’ αυτό τον λόγο, τέτοιου είδους δράσεις, όπως οι εκθέσεις πρωτότυπων έργων τέχνης σε πολυσύχναστους ή δημόσιους χώρους, είναι εξαιρετικά σημαντικές για το ευρύ κοινό. Η τέχνη είναι για όλους και όχι για λίγους. Οι πάντες δικαιωματικά μπορούν να ζουν με γνήσια έργα τέχνης, να τα θαυμάζουν ή να τα απορρίπτουν, να τα αξιολογούν, να τα απολαμβάνουν, να τα μεταφράζουν όπως θέλουν και να τα κάνουν αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής τους ζωής.
Στους επισκέπτες της έκθεσης "The Power of Αrt" στον φιλόξενο χώρο εστίασης The Upper Ηouse του City Link προσφέρεται η δυνατότητα να περάσουν στιγμές χαλάρωσης και αναψυχής απολαμβάνοντας ταυτόχρονα τους εμπνευσμένους πίνακες ζωγραφικής 24 καλλιτεχνών. Έτσι μπορούν να εξοικειωθούν με τις σύγχρονες δημιουργίες, να ανταλλάξουν απόψεις, να εκφράσουν και να αναδιατυπώσουν τη γνώμη τους.
Οι προσλαμβάνουσες πληροφορίες αρχικά είναι αναγνωριστικές, στη συνέχεια γίνονται ανιχνευτικές και έπειτα κατατοπιστικές, αφού η πολυφωνία των εικαστικών διατυπώσεων προσφέρεται για πολλαπλές αναγνώσεις και ο επικοινωνιακός ρόλος της τέχνης εκδηλώνεται μέσα από έναν εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ θεατών και καλλιτεχνικών απεικονίσεων, γιατί: "Τα χρώματα είν’ ακόλαστα, παρθένα είν’ γραμμή. / Καρτερούν πρόσωπα, ουρανοί, τα σπίτια, τα τοπία. / Τι δένει το χρωστήρα σου; Πώς δεν ξεσπάς, ορμή; / Κυνηγάς άπιαστο ποιον ίσκιο; - Την πρωτοτυπία!", έγραψε ο Κωστής Παλαμάς στην ποιητική συλλογή "Ο κύκλος των τετραστίχων".
Συμμετέχουν:
Μάνια Αδαμοπούλου, Καλλιόπη Ασαργιωτάκη, Ελπίδα Βουτσά, Τάνια Δρογώση, Γιώργος Ζαρκάδας, Ελένη Ζούμπα, Ειρήνη Κανά, Εβίτα Κανέλλου, Πέτρος Καραβέβας, Βασίλειος Κοκκώνης, Μαρία Κτιστοπούλου, Πένυ Κωνσταντίνου, Καλλιρόη Μαρούδα, Καλλιόπη Μίξη, Γεωργία Μπλιάτσου, Χρήστος Παλλαντζάς, Βαγγέλης Παπαγιάννης,
Έλενα Παπαδημητρίου, Σοφία Παπαδοπούλου, Λίλα Παπούλα, Βάσω Πουρίδου, Αφροδίτη Σεζένια, Αμαλία Σωτηροπούλου, Ελένη Τσοτσορού.
Επιμέλεια: Λουίζα Καραπιδάκη
Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Νατάσα Θωμάκου