Φίλτρα Close Filters
Δείτε τα αποτελέσματα Show results
ΑΘΗΝΑ
(C)ART&LIFE 2020
A
Θέατρο

"Παγκόσμια ιστορία της αϋπνίας"

Αυτή η εκδήλωση δεν είναι πλέον ενεργή

"Παγκόσμια ιστορία της αϋπνίας"

0.0
Περιγραφή

Ένα αιώνιο work in progress πάνω σε κείμενα J.L.Borges από την ομάδα Δρόμος με Δέντρα.

 

«Υπάρχει κάτι σ’ αυτό που ονομάζουμε ιστορία, αφήγηση, που θα συνεχίζεται πάντα. Δεν πιστεύω πως οι άνθρωποι θα κουραστούν ποτέ να λένε ή να ακούν ιστορίες.» J.L.Borges

 

Ιστορίες ανθρώπων όπως η εργάτρια Σουνς που σκοτώνει για να εκδικηθεί το θάνατο του πατέρα της, ο εβραίος συγγραφέας Γιάρομιρ Χλάντικ που εκτελείται από το ναζιστικό καθεστώς, ο ναζί Όττο Ντίτριχ που απολογείται ως άλλος Αδόλφος Χίτλερ, ο Αστέριος που περιμένει το θάνατο για να λυτρωθεί, ένας αφηγητής που συνεχώς διερωτάται τί μας κρατάει ξύπνιους τις νύχτες, συνθέτουν μια παράσταση-performance για έξι ηθοποιούς, έναν μουσικό κι ένα πιάνο του 1878.

 

Έξι αφηγηματικά πρόσωπα αναλαμβάνουν να διηγηθούν την ιστορία τους εκθέτοντας τη βία, το φόβο που τους κατακλύζει και την ανυπέρβλητη ανάγκη τους για λύτρωση. Αποτελούν ακραία πρόσωπα γιατί ήρθαν αντιμέτωπα με ακραίες συνθήκες και όφειλαν να κάνουν ακραίες επιλογές. Αναπόφευκτα αποτελούν τραγικά πρόσωπα. Η ειρωνία του λόγου του Μπόρχες και το χιούμορ που αναβλύζει από το κείμενό του, καθιστούν τα πρόσωπα αυτά επικινδύνως ανθρώπινα και πλήρως αναγνωρίσιμα. Είναι η παγκόσμια και η μέλλουσα ιστορία της ανθρωπότητας.

 

Ο ψευδαισθητικός χαρακτήρας της ανθρώπινης ύπαρξης, το απατηλό του φυσικού κόσμου, η σχεδόν αναπόφευκτη αυθαιρεσία κάθε ορθολογιστικής σκέψης, το άπειρο και οι άπειρες δυνατότητες, η ιδέα πως ό,τι μπορούμε να φανταστούμε, ή έχει ήδη συμβεί ή επίκειται να συμβεί• πως κάθε άνθρωπος είναι ταυτόχρονα κι ένας άλλος, αν όχι και όλοι οι άλλοι άνθρωποι• η ιδέα του κόσμου ως προσωπικής προβολής της βούλησης• η ιδέα του ανθρώπου ως πλάσματος του ονείρου κάποιου άλλου• η ιδέα μιας θείας χρονικής στιγμής όπου συμπυκνώνεται ή και δικαιώνεται μια ολόκληρη ζωή.

 

Μετάφραση: Αχιλλέας Κυριακίδης

Δραματουργική επεξεργασία, Σκηνοθεσία, Εκτέλεση : Δημήτρης Αγαρτζίδης, Δέσποινα Αναστάσογλου, Ελένη Βεργέτη, Ρεγγίνα Μανδηλάρη, Θεανώ Μεταξά, Ρεβέκκα Τσιλιγκαρίδου

Μουσικός- live performer: Πανού Μανού

Μουσική: Πανού Μανού, Θεανώ Μεταξά

Φωτισμοί: Felice Ross

Video: Busybee studio/ Άρις Ζάγκλης

Φωτογραφίες: Ορφέας Εμιρζάς, Θωμάς Αρσένης


Δείτε που παίζεται (0)

Φωτογραφίες & Βίντεο (2)

Εισιτήρια

10€

Σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρόμοιες Εκδηλώσεις
Arrow Right Arrow Right
filters Φίλτρα
Close slideshow
Επικοινωνία Θέσεις Εργασίας Όροι χρήσης - ΠΠΠΔ
©ART&LIFE 2025
art&life logo