Περιγραφή
Βρεθήκαμε να ξαναδιαβάζουμε σήμερα, στο δύσκολο σήμερα, το κείμενο του Θουκυδίδη, το εμβληματικό αυτό κείμενο των σχολικών μας χρόνων και ανακαλύψαμε εκ νέου την επείγουσα διάστασή του. Και αποφασίσαμε να τολμήσουμε να το κάνουμε θεατρική πράξη, συμμετέχοντας με τον τροπο μας στις συζητήσεις, που εντείνονται στα ανοιχτά κινήματα της πόλης, για τη δημοκρατία, το σύνταγμα, τους νόμους, την κοινωνία των πολιτών, την καθημερινή ζωή.
Δουλεύοντας πάνω στο κείμενο βρήκαμε έναν κόσμο που μοιάζει εκπληκτικά με τον δικό μας. Έναν κόσμο όπου οι έννοιες «δημοκρατία», «ελευθερία», «αγάπη» αποκτούν επιτακτική σημασία.
“Ο εξόριστος Θουκυδίδης κατείχε όλα όσα μια δημηγορία μπορεί να πει για τη Δημοκρατία” W.H. Auden (1η Σεπτεμβρίου 1939)
Ο Θουκυδίδης μέσω του Περικλή, αναφέρει: «Ποιος εστάθηκε ο δρόμος μας για να φτάσουμε σ’ εκείνα, με ποιαν πολιτεία και από ποιους τρόπους ζωής έγιναν μεγάλα…». Για αυτά ο ιστορικός έχει αγωνία να μιλήσει. Η ίδια αγωνία κινητοποιεί και εμάς σήμερα, μέσα από τη θεατρική δράση, να αποδώσουμε το κείμενο αυτό.
Ένα ελεύθερο άτομο είναι δυνατόν να υπάρξει μόνο εντός και δια της πολιτείας, δηλαδή εντός και δια τη κοινωνίας. (Κ. Καστοριάδης)
Η παράσταση:
Δύο πρόσωπα και ένας τρίτος, «άγνωστος»;, «ξένος»;, «νεκρός»; -γίνονται συμπαίκτες μέσα σε ένα σημερινό κοινωνικό πεδίο, με όχημα το αρχαίο κείμενο.
Η παράσταση θα παρουσιαστεί επίσης σε Λύκεια.
Συντελεστές:
Κείμενο: Θουκυδίδη “Περικλέους Επιτάφιος” (μετάφραση: Ι.Θ. Κακριδής)
Θεατρική μεταφορά - σκηνοθεσία - ερμηνεία: Άγγελος Χατζάς – Αργυρώ Λογαρά
Κατασκευή κούκλας: Δήμητρα Καίσαρη
Διάρκεια: 50’ χωρίς διάλειμμα.
Αναδημοσίευση από δελτίο τύπου.
Δεν υπάρχουν σχόλια