Η νέα εικαστική παρέμβαση της Στέγης στην πόλη είναι το εντυπωσιακό υπαίθριο γλυπτό της Νικομάχης Καρακωστάνογλου, ένα έργο-κόσμημα για τη γειτονιά του Νέου Κόσμου και τον ουρανό της Αθήνας.
Τοποθετημένο πάνω από τα νέα γραφεία της Στέγης στην οδό Λεοντίου, το μινιμαλιστικό γλυπτό της Καρακωστάνογλου αιωρείται ανάμεσα στις τυφλές όψεις δύο κτιρίων, στρέφοντας το βλέμμα μας από το αδιάφορο κενό στην απόλυτη φόρμα. Η απέριττη τελειότητα που χαρακτηρίζει τη "Σταγόνα της γνώσης" συνομιλεί αρμονικά με την απροσποίητη οικειότητα που αποπνέει η γειτονιά του Νέου Κόσμου – μια γειτονιά που μεταμορφώνεται καθημερινά προς το καλύτερο χωρίς να αλλοιώνεται ο χαρακτήρας της. Αντλώντας έμπνευση από την ιστορία της συνοικίας Δουργούτι, η καλλιτέχνιδα δημιούργησε ένα έργο με το οποίο μας καλεί να αναστοχαστούμε το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του ελληνικού αστικού τοπίου, άρα και της νεοελληνικής ταυτότητας. Το χρονικό της δημιουργίας της "Σταγόνας της γνώσης" αποτυπώνει τις αέναες μεταλλάξεις του αστικού χώρου, όπως τις βιώνουμε καθημερινά ως πολίτες μέσα στη ροή του χρόνου. Το χάλκινο έργο είναι το "απόσταγμα" του ψηφιακού γλυπτού "Ρους", που παρουσιάστηκε ως βίντεο στην έκθεση "Plásmata ΙΙ: Γιάννενα" και το οποίο αποτελούσε τη συνέχεια ενός απραγματοποίητου site-specific γλυπτού με τίτλο "Δουργούτι". Αντιπαραβάλλοντας τις μεταμορφώσεις της ύλης με εκείνες της ανθρώπινης ύπαρξης, η Καρακωστάνογλου κατάφερε να παγιδεύσει μέσα σε μια γλυπτική μορφή το φως.
Το πολύτιμο "δάκρυ" της Νικομάχης Καρακωστάνογλου ως νέο τοπόσημο της πόλης.
Η χρυσή σταγόνα της (για να θυμηθούμε και το ομώνυμο βιβλίο του Michel Tournier), με τη "θαυμαστή λάμψη και όψη", κατά έναν τρόπο συνδιαλέγεται και με τις υπόλοιπες εικαστικές παρεμβάσεις της Στέγης στην Αθήνα: το λιτό "Φιλί" του Ηλία Παπαηλιάκη στην πλατεία Αυδή, το νέον "Φυλαχτό" του Άγγελου Πλέσσα στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, το "Κύμα/Γνέψιμο" της Σοφίας Στεβή στην πλατεία Μαβίλη και τη φάνκι "Αθηνά" του
Αριστείδη Λάππα στην Ομόνοια. Όπως το γλυπτό "Ένα δάκρυ για την Κυρα-Φροσύνη" του Χρήστου Λάμπρου στα Ιωάννινα, έτσι και το πολύτιμο "δάκρυ" της Νικομάχης Καρακωστάνογλου φιλοδοξεί να αναδειχθεί σε νέο τοπόσημο της πόλης.
Δεν υπάρχουν σχόλια