Περιγραφή
Η φράση "There’s No Place Like Home" εκφράζει την αίσθηση της ασφάλειας και της οικειότητας που προσφέρει το σπίτι. Ωστόσο, για τους επιζώντες της ενδοοικογενειακής κακοποίησης, αυτό δεν είναι πάντα αλήθεια. Τα τελευταία χρόνια, η ενδοοικογενειακή βία έχει αυξηθεί σημαντικά, με την Ελλάδα να παρουσιάζει τη μεγαλύτερη αύξηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το 2020 αναφέρθηκαν 8 θύματα, ενώ το 2022 ο αριθμός αυξήθηκε σε 24, σημειώνοντας άνοδο 200%.
Η εκδήλωση εξερευνά την έννοια της οικίας και τη σημασία της στις διαπροσωπικές σχέσεις μέσω ζωγραφικής, φωτογραφίας, βίντεο, κατασκευών, γλυπτών, εγκαταστάσεων και ενδυμάτων. Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για τις εντάσεις και τις συγκρούσεις που συχνά κρύβονται πίσω από τις πόρτες των σπιτιών.
Καλλιτέχνες και Αρχιτέκτονες που συμμετέχουν περιλαμβάνουν τους Χαρά Αδαμοπούλου, Κλίτσα Αντωνίου, Καλλιόπη Ασαργιωτάκη, Κωστής Βελώνης, και άλλους.
Επιμέλεια: Δρ. Ραφαέλλα Σιάγκρη, Λέκτορας στη Σχολή Αρχιτεκτονικής, Τεχνολογίας και Μηχανικών, University of Brighton.
Επιμέλεια Κειμένου Έκθεσης: Λήδα Καζατζάκη.
Συντονισμός ανά Πανεπιστήμιο:
Δρ. Ραφαέλλα Σιάγκρη, Judit Pusztaszeri, Dr. Peter Marsh, Alex Fitch, Sophie Ungerer και Tom Munson από το Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής του University of Brighton.
Ελευθερία Στόικου, Βενετία Κουτσού, Χαρά Αδαμοπούλου από το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, Τμήμα Δημιουργικού Σχεδιασμού και Ένδυσης.
Έλενα Κωνσταντινίδου, Γιάννης Γρηγοριάδης, Δρ. Ρίβα Λάββα, Δρ. Κώστας Ντάφλος και Δρ. Λεωνίδας Κουτσουμπός από τη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Dr Boyd Branch, Σχολή Μέσων και Παραστατικών Τεχνών του Coventry University.
Συντονισμός και οργάνωση έκθεσης:
ΣΤ´ Εργαστήριο Ζωγραφικής ΑΣΚΤ: Γιώργος Καζάζης, Παναγιώτης Σιάγκρης, Ιωάννα Καφίδα.
ΙΓ´ Εργαστήριο Ζωγραφικής ΑΣΚΤ: Δρ. Ερατώ Χατζησάββα, Δήμητρα Χανιώτη, Βασίλης Παφίλης, Βάλια Καραμπιδάκη.
Εκδήλωση: Σάββατο 08/03/2025 στις 8 μ.μ., Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας.
Performancε: Φίλιππος Τσιτσόπουλος, Ινώ Ρήγα και Ναυσικά Ρήγα.
Μουσική: Το ανοιχτό jazz σύνολο του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, θα ερμηνεύσει έξι κομμάτια διαφορετικών μουσικών στυλ με θεματολογία τη γυναικεία κακοποίηση.
Ενορχηστρώσεις: Γιώργος Κωνσταντελάκης.
Μουσική Διδασκαλία: Τηλέμαχος Μούσσας.
Δεν υπάρχουν σχόλια