Φίλτρα Close Filters
Δείτε τα αποτελέσματα Show results
(C)ART&LIFE 2020
A
Διάφορα

Ομιλία Θεοδόση Πυλαρινού "Το πεπρωμένο στο αφηγηματικό έργο του Κωνσταντίνου Θεοτόκη"

Αυτή η εκδήλωση δεν είναι πλέον ενεργή

Ομιλία Θεοδόση Πυλαρινού "Το πεπρωμένο στο αφηγηματικό έργο του Κωνσταντίνου Θεοτόκη"

0.0
Περιγραφή
Η Διοικητική Επιτροπή της Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεών της για τη συμπλήρωση εκατό ετών από τον θάνατο του Κωνσταντίνου Θεοτόκη (1872-1923),  διοργανώνει την ομιλία του Ομότιμου Καθηγητή της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Ιονίου Πανεπιστημίου Θεοδόση Πυλαρινού με τίτλο: "Το πεπρωμένο στο αφηγηματικό έργο του Κωνσταντίνου Θεοτόκη".

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 9 Ιουνίου και ώρα 20:00, στην Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας.

Θα υπάρχει ταυτόχρονη διαδικτυακή μετάδοση στο κανάλι της Αναγνωστικής στο YouTube.

Λίγα λόγια για την ομιλία:

Ο Κωνσταντίνος Θεοτόκης (1872-1923), εκτός όλων των άλλων, υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Αναγνωστικής Εταιρίας και μάλιστα διετέλεσε Γραμματέας της Διοικητικής Επιτροπής της, κατά τα έτη 1898-1900.

Ο Ντίνος Θεοτόκης είναι μια εμβληματική προσωπικότητα των επτανησιακών και γενικότερα των ελληνικών γραμμάτων. Γαλουχήθηκε στην αστική κερκυραϊκή κοινωνία του τέλους του 19ου αιώνα και στη συνέχεια συμμετείχε στο ευρωπαϊκό πνευματικό γίγνεσθαι, με θαυμαστή αφομοιωτική και δημιουργική ικανότητα, χωρίς όμως ποτέ να εγκαταλείψει επί της ουσίας την κερκυραϊκή του ταυτότητα και το όραμα κοινωνικής δικαιοσύνης, που τον διέκρινε.

Σχετικά με το θέμα της διάλεξης, ο κ. Πυλαρινός σημειώνει τα εξής: "Αν ο Έρωτας και το Χρήμα αποτελούν τους πρωταγωνιστές στο πεζογραφικό έργο του Κωνσταντίνου Θεοτόκη, εκείνη που κινεί μυστικά τα νήματα της δράσης, που ρυθμίζει την πλοκή και καθορίζει τη μορφή της λύσης – δραματική, σε κάθε περίπτωση –, είναι η ανθρώπινη μοίρα· το άδηλο πεπρωμένο, στα δίχτυα του οποίου, εξουθενωμένοι και ανίσχυροι, εμπλέκονται αδιέξοδα οι ήρωές του. Ιδίως στα μυθιστορήματά του, τα οποία, τηρουμένων των αναλογιών, ενέχουν τα συστατικά της αρχαίας τραγωδίας, η μοίρα έχει τον τελευταίο λόγο, δικαιώνοντας όσους τηρούν τα νενομισμένα και εκμηδενίζοντας εκείνους, οι οποίοι, αλαζονικά και αυθαίρετα, υπερβαίνουν τα όρια".

Δείτε που παίζεται (0)

Φωτογραφίες & Βίντεο (1)

Εισιτήρια

Είσοδος ελεύθερη.

Σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρόμοιες Εκδηλώσεις
Arrow Right Arrow Right
filters Φίλτρα
Close slideshow
Επικοινωνία Θέσεις Εργασίας Όροι χρήσης - ΠΠΠΔ
©ART&LIFE 2023
art&life logo